Zdrowy Styl Życia

Zdrowie Dla Każdego…

Uwaga na syntetyczne witaminy.

Posted by Zenoni w dniu 7 Czerwiec 2009



Wyniki badań przeprowadzonych na dużych grupach osób przez wiele dziesiątek lat, dały nam odpowiedz na pytanie, czy suplementacja  diety witaminami jest pomocna w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Okazało się, że stosowanie zwiększonych  dawek syntetycznych antyutleniaczy jest błędem. Wiadomo , że przyjmowanie niektórych witamin np:B karotenu w większych dawkach może być niebezpieczne, ponieważ wzrasta ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej.

Czym są wolne rodniki?

Wolne rodniki powstają w organizmie w każdej sekundzie jego funkcjonowania  głównie dlatego, że jesteśmy organizmami wykorzystującymi tlen. Oddychamy po to, by w ten sposób uzyskać energię ze spożytych pokarmów i zamienić ją w bardziej uniwersalną formę energii. W procesie komórkowego spalania tlen zostaje przekształcony w wodę i w tej postaci jest usuwany z organizmu. Jednak zdarza się że, ’’coś idzie nie tak’’ i tlen zamiast w wodę jest przekształcany w nadtlenek wodoru, który  jest reaktywny i niepożądany. Tlen może być  redukowany do jeszcze bardziej niebezpiecznych cząsteczek  wolnorodnikowych .

Na szczęście  nasz organizm potrafi  skutecznie redukować ilość ROS do pożądanego poziomu. Są to specjalne białka – enzymy, które funkcjonują w komórkach po to, by wiązać i rozkładać wolne rodniki. Są też substancje o charakterze niebiałkowym, które wiążą ROS wygaszając ich niebezpieczne właściwości – tymi substancjami  są witaminy np. witamina A, B czy inne substancje o charakterze antyutleniaczy.

Dlaczego więc, skoro mamy tak skuteczny mechanizm obronny, stale rośnie liczba chorych cierpiących  na chorobę niedokrwienną serca, cukrzycę czy choroby nowotworowe. Problem tkwi w środowisku, w którym żyjemy – zanieczyszczonym powietrzu i wyrugowania przeciwutleniaczy z żywności.

Dlaczego zaczęto spożywać syntetyczne witaminy?

Gdy 40 lat temu zaczęto odkrywać witaminy – przeciwutleniacze, które stosowane na małych grupach osób chorych przyniosły wspomniane rezultaty. Pomyślano wtedy, że wystarczy zwiększyć dawki witamin-przeciwutleniaczy, a wykonamy redukcję schorzeń wynikających z nadmiernej syntezy ROS w komórkach. Witaminy-przeciwutleniacze trafiły do aptek gdzie można je było kupić w dowolnych ilościach. A tymczasem zgodnie z regułami sztuki powinny jeszcze parę lat poczekać na ostateczne wyniki badań. Aby witaminy były w pełni wiarygodne potwierdzone długotrwałymi badaniami, przeprowadzonymi na dużych grupach osób chorych i zdrowych. Po latach rzetelnych badań uznano, że duże dawki syntetycznych witamin nie zabezpieczają przed chorobami, a niektóre z nich mogą sprzyjać rozwojowi choroby niedokrwiennej serca czy choroby nowotworowej. Natomiast stosując w swojej diecie witaminy antyoksydacyjne  pochodzące z pożywienia owoców, warzyw i ziół, wykonano niezaprzeczalne korzyści ze stosowania diety bogatej w warzywa i owoce. Dlaczego te same witaminy nie mają korzystnego działania, gdy są podane w pigułce, a mają je, gdy są spożyte jako warzywa czy owoce. Tajemnica tkwi w substancjach otaczających witaminy. Te substancje to kwasy organiczne, które są składnikami roślin, a których nie ma w pigułce. Ich obecność była pominięta przez przemysł farmaceutyczny, który skupiał się jedynie na wyodrębnianiu biologicznie aktywnej substancji. Tym czasem te pominięte w syntetycznych witaminach „dodatki” zapewniają im utrzymanie antyoksydant w formie aktywnej i nie pozwalają mu przekształcić się z substancji pożądanej w substancję niepożądaną. Witaminy antyoksydacyjne wprowadzone do naszego organizmu w formie naturalnej np.: wyciągu ziołowego nie są uwalniane przez substancje je otaczające, jeżeli nasz organizm nie potrzebuje witamin-antyoksydantów. Jeżeli są potrzebne, wtedy organizm uwalnia witaminy ze źródeł naturalnych. Odbywa się to tylko na lokalne zapotrzebowanie organizmu, co gwarantuje, że nigdy nie zostaną dostarczone w nadmiarze, a to zmniejsza do zera możliwość przekształcenia się witaminy w substancję wolnorodnikową

Pełny artykuł  można znaleźć w czasopiśmie “Zdrowie i Sukces”  2/2007 – wydawca Akuna Polska sp. z o.o. pt: “Uwaga na syntetyczne witaminy”, autor Ewa Stachowska.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: