Zdrowy Styl Życia

Zdrowie Dla Każdego…

Zdrowie – wiedza i odpowiedzialność.

Posted by Zenoni w dniu 16 Maj 2009


… zdrowie i choroba nie są determinowane na poziomie organów, ale na poziomie milionów komórek, które budują te organy i ludzkie ciało. Najważniejszymi molekułami potrzebnymi dla prawidłowego funkcjonowania komórek są witaminy, minerały, pierwiastki śladowe i pewne aminokwasy. Medycyna komórkowa jest nową gałęzią medycyny, która stosuje tę wiedzę do zapobiegania i leczenia najbardziej powszechnych współczesnych chorób…
dr Matthias Rath

Wyobraź sobie, że co rano wstajesz pełen chęci do życia, masz wystarczająco energii do realizacji wszystkich swoich planów, z radością spędzasz czas z rodziną i przyjaciółmi, cieszysz się każdą chwilą, odczuwasz wolność od bólu i zmartwień, zasypiasz spokojnym snem …
Czy tak jest ? Czy może tak być ? Czy to tylko mrzonki ?

Żyjemy w kraju, w którym co roku przeznacza się ponad 80 miliardów złotych na leczenie, gdzie brakuje miejsc w szpitalach, a na wizyty w specjalistycznych gabinetach czeka się miesiącami, gdzie co trzeci dorosły obywatel choruje na nadciśnienie, dziewięć milionów jest zagrożonych osteoporozą, połowa przedwczesnych zgonów to choroby serca i układu krążenia, kolejne 30% umiera w wyniku nowotworów …
Nasuwa się jedno zasadnicze pytanie: DALCZEGO ?

Analizując statystyki i badania naukowe, odpowiedź wydaje się jednoznaczna – o zdrowiu nie wiemy prawie nic. Odpowiedzialność za swoje życie i zdrowie zrzucamy na lekarzy i służbę zdrowia; podobnie jak za wychowanie i wykształcenie dzieci – na system szkolnictwa, a status materialny – na rząd, pracodawców i system opieki społecznej. Brak wiedzy przeradza się w ignorancję, a brak odpowiedzialności – w działania wbrew prawom natury.

Pierwszym i najważniejszym krokiem do poprawy (zachowania) swojego zdrowia jest wiedza, świadomość zagrożeń i przejęcie całkowitej odpowiedzialności za swoje postępowanie.

Czy łatwo jednak cokolwiek wiarygodnego znaleźć w globalnie krążących przekazach medialnych; często docierające do nas informacje są bardzo sprzeczne, a wybór trudny. Czy cukier „krzepi” – czy zabija, czy pijąc mleko będziesz „wielki” – czy chory, czy lekarstwa tylko leczą – czy również szkodzą, czy dodatki do żywności są bezpieczne – czy trujące, itd…
Skąd czerpać informacje i komu wierzyć ?

A może warto poświęcić chwilę, zastanowić się i uwierzyć we własną mądrość i zdolność oceny. Być może odpowiedzi na te same pytania, ale sformułowane inaczej będą łatwiejsze do „odgadnięcia” ? Czy pokarm dla cieląt jest dobry dla ludzi, czy pozbawione witamin i minerałów, sztucznie oczyszczone rafinowane węglowodany zwane „białym cukrem” są źródłem energii, czy przyczyną choroby ? Czy ropopochodne dodatki żywieniowe i suplementy mogą być obojętne dla naszego zdrowia?

Może warto również, zamiast szukać opinii wątpliwych często autorytetów zapoznać się tylko z faktami, które coraz częściej docierają do nas poprzez internet, czasopisma i telewizję ? Może tylko same wyniki badań i analiz będą podstawą do naszych własnych osądów ?

Oto kilka faktów:
– Najnowsze badania naukowe dostarczają dowodów na to, że nawyki żywieniowe wywierają ponad 10-krotnie silniejszy wpływ na rozwój nowotworu niż wszystkie pozostałe czynniki. („Żyjmy dłużej” – 2004 r.)
– stosowanie antybiotyków w hodowli zwierząt powoduje powstawanie odporniejszych na leki szczepów bakterii, np. bakterii powodujących zapalenie płuc. (j.w.)
– w 700–1000 kg żywności, którą wchłania każdy z nas przeciętnie w ciągu roku, znajduje się ok. 6– 8 kg dodatków chemicznych: konserwantów, sztucznych barwników, metali, pestycydów i innych substancji, które zdecydowanie nie są żywnością.(„Newsweek”, 2003 r.).
– w organizmie przeciętnego 20-latka jest już nagromadzonych ok. 14 kg szkodliwych substancji,(j.w.)
– organizm wydala antybiotyk przez dwa lata, zaś przyjęte leki hormonalne lub hormony zawarte w zjadanej żywności (np. w kurczakach) w ciągu aż pięciu lat
– na skutek przyjmowania leków chemicznych umiera więcej ludzi niż ginie w wypadkach drogowych.(Krystyna Maria Bergsma – „Medycyna Holistyczna”)
– w ostatnim stuleciu ilość ludzi przewlekle chorych wzrosła o 900 % (www.nowotwor.org)
– w sklepach królują dziś „wysoko wydajne” szynki … wydajność oznacza, że z 1 kg mięsa udało się wyprodukować od 1,5 do 2 kg szynki, pisze „Dziennik Polski”. To cudowne rozmnożenie osiąga się dzięki nastrzykiwaniu mięsa mieszanką soli, azotanów, azotynów oraz polifosforanów, a także preparatów soi, skrobi, wyciągów z alg morskich. Te pierwsze mają zwiększyć masę mięsa, te drugie – sprawić, by wstrzyknięty płyn się nie wylewał i dlatego w żargonie noszą nazwę „kleju” (http://www.finanse.wp.pl).
– Środki przeciwbólowe zażywa aż 92 proc. Polaków, co daje nam trzecie miejsce na świecie po Francuzach i Amerykanach – wykazały najnowsze badania OBOP. Prawie co drugi Polak zawsze ma przy sobie jakiś przynoszący ulgę lek, który połyka jak cukierki nawet kilka razy w miesiącu – z powodu zwykłego bólu głowy, kręgosłupa, stawów lub zęba. (http://wiadomosci.gazeta.pl)
– Amerykański Instytut Badań nad Rakiem przeprowadził w latch 90-tych badanie, (zwane Caret) dokonane na grupie ponad 18.000 osób palących papierosy, które paliły, lub pracowały przy azbeście. Polegało na podzieleniu na dwie grupy. Jednej podawano syntetyczny beta-karoten, oraz sztuczną witaminę E, druga grupa otrzymywała placebo. Założono okres trwania badań na 8 lat, lecz zaistniała konieczność ich przerwania znacznie wcześniej , ponieważ u przyjmujących syntetyczny beta-karoten ilość przypadków zachorowania na raka płuc wzrosła o 28%, a śmiertelność ogólna zwiększyła się o 17%. Podano również, że tenże syntetyczny beta-karoten spowodował wzrost zawałów serca o 26%.(http://www.cancer.gov)
– W opublikowanych w 2000 r. wynikach badań na grupie 573 ochotników, którym podawano 500 mg. sztucznej witaminy C przez okres 12-18 miesięcy, zaobserwowano zwiększoną szybkość postępowania zmian miażdżycowych, a szczególnie większą szybkość zawężania się tętnic szyjnych. Dodatkowo, u palaczy tytoniu proces ten postępował nawet 5 razy szybciej.(http://www.cancer.gov)
– W roku 1995 Lancet doniósł, że odkąd w roku 1983 wprowadzono badania mammograficzne, liczba przypadków raka przewodowego In situ, który stanowi 12% wszystkich przypadków nowotworu piersi, wzrosła o 328%, z czego 200% spowodowane jest stosowaniem mammografii. (http://www.thelancet.com)
– Prozac, antydepresant brany przez 40 mln ludzi na świecie, nie działa. Tak twierdzą naukowcy, którzy opublikowali właśnie wyniki najnowszych badań nad tym najlepiej sprzedającym się na świecie specyfikiem na depresję. Podobnie rzecz się ma z innymi lekami z grupy tzw. antydepresantów („The Guardian”).
– Nadmierne użycie chemii w rolnictwie daje co prawda wyższe plony, lecz obniża ich wartość. Azotany i azotyny w warzywach przekształcają hemoglobinę w methemoglobinę, nie wiążącą tlenu, co powoduje zaburzenia w układzie krążenia u ludzi i zwierząt. Te związki przyczyniają się do powstawania chorób nowotworowych. Obecność chemikaliów zmniejsza też ilość witaminy C w kapuście, marchwi, pomidorach. Azotany kumulują się przede wszystkim w pietruszce, porach, rzodkiewkach, cebuli, burakach ćwikłowych i ziemniakach. Za ich pośrednictwem odkładają się w organizmie. (Akademia Ekonomiczna w Krakowie – Zeszyty Naukowe nr 678 – 2005r.)
– Chlor, przyjmowany doustnie (z wodą pitną) wywołuje głównie raka pęcherza moczowego i jelita prostego (prostnicy), gdzie zalega z wydalinami. Przy kontakcie ze skórą wywołuje jej podrażnienie, suchość, pękanie i obniżenie odporności na dodatkowe zakażenia grzybicami i drożdżakami. Pochodne organiczne chloru, zwłaszcza chloroform, mogą być przyczyną marskości wątroby, raka wątroby i nerek, a niekiedy guzów tarczycy.(Barbara Mikołajczak – „Rakotwórcza woda”)
– W ciągu ostatnich 25 lat warzywa i owoce utraciły znaczną część witamin i minerałów: witaminy C – 40 %, kwasu foliowego – 66 %, żelaza – 50 %, cynku – 66%, sodu – 33 %, potasu – 17 %, wapnia – 57 %, magnezu – 30 %. (Report Nature Healing 2000r.)
– Ponad 40 % produktów zawiera pozostałości pestycydów: 52 % ziemniaków, 93 % cytrusów, 67 % sera, 78 % chleba, 50 % zielonej sałaty, 83 % ryb, 78 % jabłek. (www.pan-uk.org)

Po tym wszystkim dobrze jest wyobrazić sobie i zrozumieć, że wszystko to, co zjadamy i wypijamy staje się częścią naszego ciała. Dodając do tego wszechobecny stres i brak czasu na odpoczynek warto sobie uzmysłowić, że choroba, którą pewnego dnia stwierdza lekarz, rozwijała się w TWOIM organizmie przez wiele LAT i można było jej ZAPOBIEC dużo wcześniej.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: